Zwykle długi, letni weekend to doskonały czas na to, aby urządzić sobie pierwszy piknik w sezonie, albo zorganizować barbecue w ogrodzie. To ogromna frajda również dla dzieci, które liczą na to, że uda im się zjeść trochę niezdrowych przekąsek albo tłustych kiełbasek. Oczywiście, od czasu do czasu rodzice mogą pozwolić im na takie przyjemności, jednak zdrowe i pełnowartościowe posiłki powinny być na pierwszym planie. Co zatem przygotować na majówkę dla dzieci, aby całe porcje w mig znikały z talerzy? Jakie potrawy będą również smaczne na ciepło, jak i na zimno, zabrane w plener i zjedzone na świeżym powietrzu? Poniżej kilka pomysłów na potrawy na majówkę dla dziecka, w tym te, których składnikiem jest zdrowy farsz brokułowy –
Farsz brokułowy jako składnik zdrowych posiłków
Aby gotowanie szło sprawnie i szybko, czasami warto wspomóc się gotowymi półproduktami. Ważne, aby nie były zbyt mocno przetworzone oraz by nie zawierały sztucznych składników, polepszaczy smaku i konserwantów. Wtedy można używać ich do przygotowywania potraw, które później będą serwowane dzieciom. Jednym z takich gotowych produktów, o naprawdę wysokiej jakości, jest farsz brokułowy. Można wykorzystać go do wielu potraw.
Pierożki z ciasta francuskiego z farszem brokułowym
Pierwszy pomysł to przepis na pierożki z ciasta francuskiego z farszem brokułowym. Robi się je naprawdę szybko, bo do ich przygotowania można wykorzystać gotowe ciasto francuskie ze sklepu.
Składniki: dwa opakowania ciasta francuskiego niemrożonego, opakowanie farszu brokułowego, cebula, masło, feta lub ser biały.
Na początek należy przygotować nadzienie. Drobno pokrojoną cebulkę należy poddusić na maśle, a następnie dodać do niej farsz brokułowy. Posolić i doprawić pieprzem do smaku, dodać pokruszony ser feta lub twaróg. Wszystko ze sobą wymieszać, poczekać aż masa zgęstnieje. Aby przystąpić do lepienia pierożków, trzeba poczekać by farsz się wystudził. W tym czasie można rozwałkować ciasto francuskie, za pomocą szklanki wykroić z niego kółka, z których będzie lepić się pierogi. Kiedy farsz jest już wystudzony, na każde kółko ciasta francuskiego należy nałożyć łyżkę farszu, a następnie uformować pieroga. Pierożki piecze się w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20 minut. Smakują wyśmienicie na zimno.
Koperty z ciasta francuskiego
W podobny sposób można przygotować koperty z ciasta francuskiego. Używa się do nich takiego samego farszu jak do pierożków, tylko inaczej się je formuje. Koperty generalnie robi się szybciej, można również do ich przygotowania zaangażować dzieci. Z pewnością własnoręcznie przygotowany posiłek będzie im bardziej smakował.
Naleśniki z brokułowym farszem pod beszamelem
Świetny pomysł na danie na zimno to naleśniki z brokułowym farszem, zapiekane pod sosem beszamelowym. Wybornie smakują na ciepło, ale z powodzeniem można zabrać je w plener i jeść na zimno.
Składniki na naleśniki: szklanka mąki, dwa jaja, szklanka mleka, pół szklanki wody i szczypta soli. Ze wszystkich składników, za pomocą miksera, należy zrobić gładkie ciasto. Następnie smażyć placki naleśnikowe na rozgrzanej patelni. Aby zrobić większą ilość naleśników należy podwoić ilość ciasta.
Składniki na farsz: opakowanie gotowego farszu brokułowego, cebula, masło, kostka białego sera. Na maśle należy poddusić cebulkę, następnie dodać farsz brokułowy i wszystko razem wymieszać. Przyprawić za pomocą soli i pieprzu, ewentualnie poczekać, aby masa trochę odparowała. Na koniec do przestudzonego farszu należy dodać pokruszony biały ser.
Naleśniki należy nafaszerować brokułami i zwijać w rulony. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym, oczywiście wcześniej wysmarowanym masłem.
Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 3-4 łyżki mąki pszennej, około pół litra podgrzanego mleka. Należy rozpuścić masło w rondelku, poczekać aż troszkę się zezłoci, a następnie wsypać mąkę i przygotować zasmażkę. Kolejny krok to delikatne dodawanie mleka do zasmażki, którą trzeba jednocześnie mieszać rózgą kuchenną, tak by nie powstały grudki. Kiedy uda się uzyskać gładki i gęsty sos, można doprawić go solą oraz gałką muszkatołową. Następnie sosem należy polać naleśniki, można je dodatkowo posypać startym serem cheddar. Danie zapieka się około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.