Babka lancetowata jest rośliną bardzo popularną. Rośnie przede wszystkim przy drogach, na miedzach i pastwiskach oraz na suchych łąkach. Ma tak charakterystyczny wygląd, że ciężko pomylić ją z jakąkolwiek inną rośliną. Ma zazwyczaj od 10 do 40 centymetrów wysokości, jej liście są silnie unerwione oraz zebrane w rozetę. Kwiaty babki lancetowatej mają postać dłuższych i krótszych kłosów. Jako surowiec leczniczy zbiera się wspomniane liście, które mają gorzkawy smak.

Liście babki lancetowatej są bogate w takie składniki jak flawonoidy, garbniki, liczne witaminy, kwas askorbinowy, sole mineralne (w głównej mierze cynk, żelazo, potas, wapń). Napar stworzony na bazie babki lancetowatej stosuje się przede wszystkim przy nieżytach jelit i żołądka, a także w przypadku zbyć małego wydzielania kwasu solnego bądź też w przypadku jego całkowitego braku w przewodzie pokarmowym.

Dodatkowo babka lancetowata jest składnikiem bardzo wielu mieszanek, które mają za zadanie pomóc w zwalczaniu problemów układu oddechowego. Co najważniejsze, bardzo pomaga zwalczać suchy kaszel (w przypadku palaczy), chrypkę, a przy wrzodach żołądka działa w sposób osłaniający.

Ciekawym przepisem jest przepis na sałatkę z babki lancetowatej, niekwitnących końców pokrzyw, liści mniszka lekarskiego, krwawnika bądź mięty. Wszystkie składniki trzeba dokładnie umyć w gorącej wodzie, następnie posiekać, dodać majonez, śmietanę bądź olej, w zależności od upodobania. Taka sałatka działa oczyszczająco na krew oraz uzupełnia nasz organizm w sole mineralne i witaminy. Kolejnym interesującym i godnym uwagi przepisem jest przepis na sok z liści babki lancetowatej. Tutaj dodajemy zazwyczaj miód, majonez albo śmietanę. Liście należy zmielić w maszynce do mielenia, a później wycisnąć sok przecierając zmielone liście przez płótno lniane.

Dodatkowo liście babki lancetowatej można stosować również na zewnątrz, przykładowo w przypadku ugryzienia przez różne owady. Taki okład z liścia babki działa kojąco i zapobiega obrzękowi.

Dodaj komentarz