Nasze ciało jest zrównoważone, gdy zawartość pH jest na pożądanym poziomie. Ci z was, którzy nie są zaznajomieni z zawartością pH, wszystko, co musicie wiedzieć, to to, że oznacza – moc wodoru. Nasze ciało potrzebuje żądanej ilości wodoru, aby zapobiec zapaleniu wewnątrz nas.

Poziom pH mieści się w zakresie od 1 do 14, gdzie 7 jest uważane za idealny poziom. Gdy zawartość pH twojego ciała jest mniejsza niż 7, oznacza to, że jesteś kwaśny. Poziom pH powyżej 7 oznacza alkaliczność. Lekarze sugerują, że poziom pH jest nieco powyżej 7 dla optymalnego funkcjonowania naszego ciała.

Jak znaleźć poziom pH w swoim ciele?
Możesz zrobić prosty test papierkiem lakmusowym, gdy tylko obudzisz się rano. Możesz wykonać test moczu lub śliny, aby określić poziom pH. Jeśli poziom pH jest niższy niż siedem, jesteś kwaśny, a jeśli liczba jest wyższa niż siedem, jesteś bardziej skłonny do zasadowości.

Jakie są objawy niskiej alkaliczności?
Niektóre z objawów niskiej zasadowości w organizmie obejmują
• Bezsenność
• Częste zmęczenie i bóle głowy
• Retencja wody
• Niskie ciśnienie krwi
• Depresja
• Niezdrowe włosy, skóra i paznokcie
• Zapalenie żołądka i sucha skóra

Dlaczego potrzebujesz diety alkalicznej?
Ogromny poziom stresu, którego doświadczamy każdego dnia i niezdrowy styl życia, są głównymi sprawcami, które sprawiają, że nasze ciała są kwaśne. Diety alkaliczne zapewniają witalność naszego organizmu, utrzymują komórki i tkanki zdrowe oraz dostarczają i zapobiegają stanom zapalnym. Ciało kwaśne jest podatne na wiele dolegliwości, takich jak zespół jelita drażliwego, wrzody, zaburzenia reprodukcyjne, zapalenie stawów, a nawet rak. Alkaliczna dieta wzmacnia układ kostny zapobiegając chorobom takim jak osteoporoza.

Czym jest dieta alkaliczna?
Większość owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych stanowi część diety alkalicznej. To zawiera
• Warzywa takie jak kalafior, rzodkiewka, buraki, marchew, brokuły, rzepa, seler, ogórek, szpinak, czosnek, cebula, groszek i papryka
• Owoce, takie jak jagody, winogrona, melon, jabłko, cytryna, banan, pomarańcza, brzoskwinia, gruszka i arbuz
• Białka takie jak tofu, kasztany i migdały
• Przyprawy obejmują imbir, cynamon, sól morską i musztardę

Jak sprawić, aby codzienna dieta była bardziej alkaliczna?
• Dołącz co najmniej pięć porcji warzyw i owoców do swojej diety
• Pij codziennie szklankę soku z cytryny
• Skropić ocet jabłkowy na sosach sałatkowych
• Zastąp zieloną herbatę swoim codziennym napojem
• Ogranicz spożycie białka zwierzęcego, szczególnie czerwonego mięsa, ponieważ sprawia, że twoje ciało jest bardzo kwaśne
• Zmniejsz spożycie cukru i wyeliminuj napoje gazowane
• Jedz węglowodany nierafinowane i całe
• Spożywaj suplement witaminy C

Dodaj komentarz