W upalne dni nie mamy raczej ochoty na ciężkie, dwudaniowe obiady. Jeżeli nie masz pomysłu, jaki lekki i orzeźwiający posiłek przygotować rodzinie, koniecznie wypróbuj ten przepis. Consomme to klarowna zupa, która świetnie smakuje na zimno. Podana z domowymi lodami chrzanowymi z pewnością zrobi wrażenie na Twoich bliskich. Będzie stanowiła przy tym wartościowy posiłek – dostarczy wartościowych składników odżywczych, takich jak: potas, witaminy C, A i K, kwas foliowy, magnez oraz fosfor.

Przepis na consomme z pomidorów

Zacznijmy od tego, że przygotowanie potrawy zajmuje sporo czasu, nie jest jednak pracochłonne. Można powiedzieć, że zupa robi się sama. Wystarczy połączyć kilka składników i cierpliwie czekać, by móc rozkoszować się jej oryginalnym smakiem. Do zrobienia consomme będziesz potrzebować:

  • 2 kg pomidorów
  • pęczek bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • szczyptę chilli lub kilka kropli tabsco
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1l wody
  • 200 ml octu balsamicznego
  • suszony tymianek, sól, pieprz
  • oliwę z oliwek do podania

Na początek odłóż 2 najtwardsze pomidory, przydadzą się na później. Pozostałe warzywa pokrój na mniejsze części i wrzuć do miski. Dodaj do niej pozostałe składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek, którą dodaje się przed podaniem. Zmiksuj całość na gładką pulpę przy użyciu blendera. Gotowy mus należy przecedzić przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Dla pewności można użyć również gazy. Bardzo istotne jest, by nie mieszać masy podczas przecedzania – do naczynia powinien spływać jedynie klarowny sok. Cały proces może zająć trochę czasu, warto jednak uzbroić się w cierpliwość i poczekać. Tak przygotowane consomme należy wstawić na kilka godzin do lodówki, dzięki czemu wszystkie smaki i aromaty będą mogły się przegryźć. Pozostałej masy nie należy wyrzucać. Może stanowić świetną bazę do sosów lub dodatek do zup, czy marynaty do mięsa.

Lody chrzanowe

W czasie, kiedy zupa będzie odpoczywała w lodówce, możesz przygotować lody chrzanowe. Do ich przyrządzenia będziesz potrzebować:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • pół łyżeczki cukru pudru

Ubijaj śmietankę przez kilka minut, następnie dodaj cukier puder i kontynuuj czynność. Kiedy śmietanka będzie gotowa, dodaj tarty chrzan i delikatnie wymieszaj. Umieść miskę z lodami w zamrażarce. Pamiętaj o tym, by przemieszać je, co ok. 15 min. Dzięki temu staną się lekkie i puszyste.

Kiedy wszystko będzie gotowe, możesz zacząć składanie dania. Dwa odłożone wcześniej pomidory pokrój w kostkę, pozbądź się gniazd nasiennych. Wlej consomme do misek (najlepiej jeżeli będą przeźroczyste – zupa będzie się ładnie prezentować). Wrzuć do nich pokrojone pomidory, dodaj po jednej gałce lodów chrzanowych. Całość skrop oliwą z oliwek. Możesz udekorować miski listkami świeżej bazylii lub gałązkami tymianku. Warto podawać ją ze zgrillowanym pieczywem.

Consomme można podawać również na ciepło, jednak w upalne dni zdecydowanie lepiej sprawdza się schłodzona wersja z lodami. Możesz spróbować obydwu i wybrać tę, która bardziej przypadnie Ci do gustu. Zupa prezentuje się bardzo efektownie, w związku czym sprawdzi się jako lekka przystawka na obiad, podczas którego będziesz chciała zaskoczyć swoich gości nietypowymi potrawami.

Tego typu zupę z pewnością docenią mamy maluchów, które nie przepadają za jedzeniem warzyw. Klarowny sok, który pozostaje po przecedzeniu wygląda, jak smaczny rosołek, w którym na dodatek nie pływa ani jeden kawałek marchewki, czy pietruszki. To sprytny sposób na przemycenie porcji witamin i składników mineralnych.

Dodaj komentarz